11. srpnja 2021.

KOZA I KAVA, KAKO SU ONE POVEZANE?

Grm kave
Grm kave

 

KOZA I KAVA, PRIČA ZA LAKU NOĆ

Ovo je omiljena priča o kavi prije spavanja. Jednom davno u zemlji Arabii  (ili u Etiopiji, ako Etiopljanin priča priču), živio je kozar po imenu Kaldi. Kaldi je bio odgovoran kozar čije su koze također bile dobre i poslušne. Jedne noći Kaldijeve koze nisu se uspjele vratiti kući.Ujutro ih je zatekao kako plešu s veseljem kraj sjajnog, tamno lisnog grma s crvenim bobicama. Kaldi je ubrzo utvrdio da su upravo crvene bobice na sjajnom grmu tamnih listova uzrokovale ekscentrično ponašanje koza. Uskoro je i on zaplesao.

Naišao je učeni imam iz lokalnog samostana, pospan, nesumnjivo, na putu prema molitvi. Vidio je koze kako plešu, Kalda kako pleše s njima i sjajni grm tamnih listova s ​​crvenim bobicama. Budući da je bio sistematičniji u mislima od koza ili Kaldija, učeni imam je crvene bobice podvrgavao raznim eksperimentalnim ispitivanjima, od kojih je jedno uključivalo sušenje i vrenje. Ubrzo, ni imam ni njegovi kolege nisu zaspali na molitvama, a upotreba kave širila se od samostana do samostana, cijelom Arabijom Felix (ili Etiopijom), a odatle i ostatkom svijeta.

plantaža kave
Plantaža kave

 

KOZE STAVLJENE NA TEST

Nekoliko stoljeća kasnije, 1998. godine, koze su stavljene na test i to na farmama kave u planinama Jemena, domu Kaldija u arapskoj verziji priče Felix. U Jemenu kava se i dalje proizvodi na jednostavan, izravan način kao prije stotinu godina i ostaje jedna od najboljih svjetskih kava.

Napravljen je test s kozama iz Kaldijeve priče. Postavljenje su kamere i  koze uvede u voćnjak kave gdje su im ponuđene svježe grane kave okićene zrelim podovima kave. Koze su sumnjičavo njuškale grane kave, a zatim počele mljackati jadnu osušenu travu koja je rasla oko podnožja drveća.

Kasnije je eksperiment ponovljen s nešto gladnijim kozama. Ovaj put ponuđena su im tri izbora: svježe grane kave, suhu travu i lišće drveća qat, koje Jemenci poslijepodne žvaču zbog svojih stimulativnih svojstava. Slijed preferencija za koze: qat ostavlja broj jedan, suha trava broj dva, kava tri. Možda mitovi ne bi trebali biti testirani, već samo ispričani. U Etiopiju  su viđene neke koze kako veselo grickaju svježe lišće kave kojim ih je hranila žena. Možda su etiopske koze sklonije jedenju kave od jemenskih koza, što bi se moglo uzeti kao dokaz da je Kaldij bio etiopski kozar, a ne Jemenski.

Svježa zrna kave
Svježa zrna kave

 

KORIJENI U ETIOPIJI

U svakom slučaju, Europljani su u početku pretpostavljali da kava potječe iz Jemena, u blizini južnog vrha Arapskog poluotoka, gdje su je Europljani prvi put uzgajali. Ali botanički dokazi ukazuju da je kava arabica, nastala na visoravnima središnje Etiopije, na nekoliko tisuća metara nadmorske visine. Još uvijek raste tamo divlje, zasjenjeno drvećem prašume.

Ne zna se kako je iz Etiopije prešla Crveno more do Jemena. S obzirom na blizinu dviju regija i sporadični trgovinski odnos koji seže barem do 800 p.n.e., nije trebao biti uključen nikakav povijesni događaj. Etiopljani su vladali Jemenom nekih pedeset godina, imajući dovoljno vremena da malo kulturnih informacija poput stimulativnih svojstava malog crvenog voća postane dio jemenskog iskustva i poljoprivrednih praksi. U svakom slučaju, čini se da se kava arabica uzgaja u Jemenu otprilike od šestog stoljeća nadalje. Čini se vjerojatnim da su kulture u regiji Etiopija drvo uzgajale prije nego što je prevezeno u Jemen, ali vjerojatno više kao vrsta ljekovite biljke nego kao izvor napitka koji poznajemo pod nazivom kava.

Potraži nas na Lovin Facebook i Instagram profilu.

Posjeti našu web trgovinu: https://lovin.hr/webtrgovina/webshop-kava/

 

 

 

 

Otvori chat
1
Pozdrav! Kako Vam možemo pomoći?