Blog

Kava i njeni benefiti

zrna kave na polovici fotografije, šalica kave i logo vovin na drugoj polovici

Kava i njeni benefiti

 

Malo smo se za Vas bacili u istraživanje vezano za kavu i njene „vrline“ i „mane“. Kako nama izgleda kava ima ipak više vrlina nego mana.

Iako se kava u ljudskoj kulturi prvi put pojavila kao lijek, moderna medicina ​​godinama sumnjičavo gleda na kavu. Toliko da je kava postala jedna od najintenzivnije proučavanih kada je riječ o hrani i piću.

Zasad ljubitelji kave mogu odahnuti i nastaviti lagano pijuckati. Unatoč više od dvadeset i pet godina intenzivnog istraživanja, medicinska znanost još nije dokazala nikakvu definitivnu vezu između umjerene konzumacije kofeina ili kave i bolesti ili urođenih oštećenja. Želite li dodatan oprez, ako ste trudni ili pak imate ozbiljna zdravstvena stanja, najbolje konzultirati svog liječnika.

biljka kave

Kava prije prerade, u svom prirpdnom ambijentu

Čak štoviša nedavna istraživanja sugeriraju da pijenje umjerenih količina kave (dvije do četiri šalice dnevno) pruža širok spektar zdravstvenih blagodati. Većina tih blagodati utvrđena je statističkim studijama koje prate veliku skupinu ispitanika tijekom godina i podudaraju učestalost različitih bolesti s individualnim navikama, poput pijenja kave, dok u međuvremenu kontroliraju druge varijable koje mogu utjecati na taj odnos. Prema nizu takvih nedavnih studija, umjereno pijenje kave može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za oko 25%, žučnih kamenaca za 45%, ciroze jetre za 80% i Parkinsonove bolesti za 50% do čak 80%.

Uz to, neka su istraživanja pokazala da kava sadrži četiri puta veću količinu antioksidansa koji se bore protiv raka od zelenog čaja.

Sadržaj kofeina

Prosječna šalica kave u američkom stilu sadrži oko 100 do 150 miligrama kofeina. Pravilno pripremljena šalica espressa od 80 do 120 miligrama. Prosječna šalica čaja donosi oko 40 miligrama, a prosječna pločica čokolade oko 20 do 60.

aparat za kavu i dvije smeđe šalice u koje se toči kava

Kava espresso Lavazza

Kratkoročni učinci kofeina

U Farmakološkim osnovama terapije dr. J. Murdoch Ritchie sažeti su kratkoročni učinci kofeina. Pozitivna strana je što kofein proizvodi “brži i jasniji tok misli” i ublažava “pospanost i umor. Nakon uzimanja kofeina čovjek je sposoban za veći održivi intelektualni napor i savršenije udruživanje ideja. Također postoji i veća zahvalnost osjetnih podražaja, a motorička aktivnost je povećana.

Takve učinke proizvodi kofein ekvivalentan količini koja se nalazi u jednoj do dvije šalice kave. Prema dr. Ritchieju ista doza stimulira tijelo na razne druge načine: ubrzava se otkucaji srca, šire se krvne žile, potiče se kretanje tekućeg i čvrstog otpada kroz tijelo.

Vrlo velike doze kofeina, što je ekvivalent desetak šalica jake kave koja se pije uzastopno, proizvode toksične učinke: povraćanje, groznicu, hladnoću i mentalnu zbunjenost.

aparat za kavu lavazza i kapsule za kavu

Aparat za kavu lavazza i Lavazza blue kapsule za kavu

Zato kao i u svemu u životu treba biti umjeren i nastavite uživati u količini kave koja predstavlja užitak i čini nam dobro.

 

Mi u Lovinu stojimo Vam na raspolaganju ako imate dilemu koju kavu odabrati. Posjetite i naš webshop i zapratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram pod Lovin.