Blog

Kava bez kofeina

 

Pitanja s kojima se često susrećemo kad je u pitanju kava bez kofeina su: Je li kava bez kofeina štetna za zdravlje? Kako se kofein izdvaja? Bez kofeina znači manje arome?
Kava bez kofeina izvrsna je za kad žudite za kavom kasno u danu, ali nipošto ne želite da vam se poremeti ritam spavanja, pa najčešće izbjegavate ovaj omiljeni napitak. Donosimo Vam objašnjenje procesa dekofeinizacije u nastavku, no, prvo se podsjetimo što je kofein i kako utječe na nas.

Što je kofein?

Kofein je prirodni alkaloid koji djeluje stimulativno na središnji živčani sustav: podiže dobro raspoloženje, poboljšava pamćenje i performanse tijekom tjelesne aktivnosti.

Iako se razlikuje od osobe do osobe (dob, spol i etnička pripadnost) i učinci su veći za one koji ga obično ne konzumiraju, kofeinu je potrebno 10 minuta da djeluje i 30 do 60 minuta da dosegne maksimalnu razinu u krvi. Tijelo obično eliminira polovicu tvari za tri do pet sati.

Kofein je prisutan u prirodi u kavi kao i u mnogim biljnim vrstama koje rastu uglavnom u tropskim ili suptropskim regijama. Ove biljke ga koriste kao prirodni pesticid jer je otrovan za insekte i druge štetočine.

U svom prirodnom stanju, kofein se pojavljuje kao bijeli prah koji nije jako topiv u vodi.

Proces dekofeinizacije

Kava bez kofeina dobiva se ekstrakcijom kofeina iz zrna dok je još zelena.

Za ekstrakciju se mogu koristiti tri različita pristupa:

  • organska otapala (diklormetan ili etil acetat),
  • voda
  • ugljični dioksid (CO2 u tekućem ili superkritičnom stanju)

Za razliku od prve dvije metode dekofeinizacije, koje uzrokuju gubitak u pogledu okusa, korištenje ugljičnog dioksida omogućuje nam da zadržimo aromatične karakteristike kave. Zato ovu metodu koristi Lavazza, to je najprirodniji način za dekofeiniziranje zrna kave i održavanje izvrsnog okusa.

Tijekom prve faze procesa zrna se vlaže parom i/ili vodom dok se ne dobije 30-50% vlage. Zatim se stavljaju u cilindar za ekstrakciju plina, pri čemu je plin u “superkritičnom” stanju. To se događa kada su temperatura i tlak takvi da ima svojstva plina i tekućine. Na taj se način širi poput plina sa svojstvima otapala tekućine, uspijevajući izvući kofein na selektivan način. Ugljični dioksid se zatim odvaja od alkaloida pomoću vode, ponovno stavlja pod tlak i ponovno se koristi. Ciklus završava sušenjem kave bez kofeina.

Svojstva kave bez kofeina

Među blagotvornim svojstvima kave bez kofeina je i to što je bogata antioksidansima koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, više nego što je to slučaj s onom tradicionalnom, a to nam omogućuje da dugo ostanemo mlađi i spriječimo neke bolesti povezane s starenjem.

Na kraju, zahvaljujući kavi bez kofeina, dobrom espressu ne možete reći ne u bilo koje doba dana.

 

U našem asortimanu potražite kavu bez kofeina za upotrebu u profesionalnim aparatima kao i kavu u kapsuli bez kofeina.