31. ožujka 2022. Zdravstvene dobrobiti čaja

Zdravstvene dobrobiti čaja

Funkciju čaja, zdravstvene dobrobiti čaja i prirodnih, bioaktivnih spojeva u čaju, kao bitnih elemenata u zdravom načinu života, najbolje objašnjava prvi redak u filozofskoj raspravi o čaju Kakuzo Okakura iz 1906. godine, Knjiga o čaju. Okakura sažima povijesno i drevno vjerovanje u čaj kao više od samo ugodnog napitka pišući: “Čaj je počeo kao lijek i prerastao u napitak.
Znanstvena istraživanja potvrđuju ono što su Azijati stoljećima vjerovali – da zeleni i crni čaj sadrže snažne prirodne antioksidanse koji mogu zaštititi osobe koje piju čaj redovno od mnogih degenerativnih bolesti.
Glavne degenerativne bolesti koje danas zabrinjavaju su bolesti srca, visoki krvni tlak, moždani udar, rak i dijabetes. Istraživanja su pokazala da antioksidativna aktivnost flavonoida u zelenom i crnom čaju smanjuje rizik od mnogih degenerativnih bolesti i pomaže u održavanju dobrog oralnog zdravlja.

 

Je li zeleni čaj bolji od crnog?

Je li zeleni čaj bolji od crnog?

I zeleni i crni čaj prave se od nježnih izdanaka biljke čaja (Camellia sinensis). Razlike u konačnom proizvodu posljedica su različitih metoda koje se koriste u obradi nježnih izdanaka. U crnom čaju prevladavajuća klasa polifenolnih spojeva topljivih u vodi u izbojcima čaja poznatih kao katehini pretvara se u teaflavine i tearubigine tijekom obrade, dok u zelenom čaju ostaje nepromijenjena. To je glavna razlika u sastavu zelenog i crnog čaja, a sastav ostalih komponenti je sličan. Dosadašnja istraživanja pokazuju da polifenolni spojevi u zelenom i crnom čaju imaju slične blagotvorne učinke.

Koliko više kofeina ima u čaju nego u kavi?

Koliko kofeina ima u čaju nego u kavi?

Količina kofeina u šalici čaja ili kave može varirati zbog mnogih razloga kao što su raznolikost čaja ili kave, način obrade, kuhanja itd.
Međutim, općenito kava sadrži veće količine kofeina od čaja. Prosječna šalica čaja može sadržavati 15 – 60 mg kofeina, dok u kavi može biti 60 – 150 mg.

Tagged on:
Otvori chat
1
Pozdrav! Kako Vam možemo pomoći?