Je li kava samo napitak?

5 šalica s kavom na drvenoj podlozi
Je li kava samo napitak?

Je li kava samo napitak?

Tema za ovaj blog danas nametnula se sama. Prva ideja je bila predstaviti razne ritual vezane uz kavu i to diljem svijeta. Istražujući razne običaje i kako ih pojedine kulture doživljavaju nametnulo se razmišljanje je li kava samo napitak?

 

 

Muškarac i žena u ugodnom razgovoru sa šalicom kave u ruci
Kava i njen socijalni učinak

 

Kava i njen socijalni učinak

Kava je napitak u kojem uživa većina ljudi i to u cijelom svijetu. Svatko ima svoju najdražu varijantu, bila ona obična, kratka ili duga, s mlijekom, sa šećerom ili bez potpuno je nevažno, ono što je važno je da nam donosi trenutke sreće u naš život. Obogaćuje naš socijalni život. Možemo je doslovno povezati sa svakim segmentom života. Kava se pije na poslovnim sastancima, u pauzi od posla, s prijateljima, s voljenom osobom. Ima li išta ljepše od jutra provedenog uz osmijeh drage nam osobe i sa šalicom kave u ruci?

Sam njen miris budi onaj dobar osjećaj  u našem tijelu.

Koliko puta vam je poziv na kavu bio idealan početak nekog dobrog poslovnog odnosa, nekog dugogodišnjeg prijateljstva ili idealan način da osobu koja vam se sviđa malo bolje upoznate i provedete vrijeme s njom ili s njim?

 

Žena smeđe kose u bijeloj odjeći sa šalicom kave u ruci
Trenutak samo za nas

Trenutak samo za nas

Lijepo i korisno je svaki dan provesti neko vrijeme u miru i samo sa svojim mislima. Ako niste praktičar meditacije, pa i ako jeste, napitak kave i tu u vlastitom društvu dat će to toliko potrebno nam vrijeme u kojem sabiremo svoje misli, iskreni smo sami prema sebi i donosimo odluke o svojim dijelima.

Volite li biti u društvu sami sa sobom, ne znamo, ali probajte svaki dan odvojiti vrijeme za sebe, uz svoj omiljeni napitak, kavu, onu pripremljenu točno po vašem ukusu i uživajte u svom društvu. Možda vam u početku bude čudno, ali s vremenom ćete shvatiti kako vam te minute provedene u svom vlastitim društvu donose mir. Uživajte i svom napitku, dišite punim plućima i prepustite se trenutku.

 

Šalica kave s mlijekom i kolač od čokolade
Što omiljeni napitak govori o nama?

 

Što omiljeni nam napitak govori o nama?

Kakve su vam navike ispijanja kave? Gdje je naviše volite konzumirati, doma ili u omiljenom vam kafiću, sami ili u društvu. Uživate li što duže možete ili je popijete dok kažeš „keks“?  Je li vam bitna kvaliteta kave ili vam je važno samo da je kave i ne marite o njenoj kvaliteti.

Puno toga možemo spoznati o sebi ako promatramo kako se odnosimo prema „nevažnim“ stvarima u našem životu.

 

Nadam se da smo i vas potaknuli na razmišljanje o napitku zvanom kava koji je puno više od samog napitka, o vašim ritualima i na koji način je naviše volite.

Ma koji da je vaš ritual, ma kako god pripremljena bila, dok uživate u njoj i donosi vam osmijeh na lice nastavite uživati u svojoj kavi i svim onim malim stvarima koje život čine lijepim.

Vama stavljamo u zadatak što više uživanja u kavi, puno osmijeha i dobrih osjećaja, a mi u Lovinu ćemo se pobrinuti da naručena kava, aparat za kavu ili šalice dođu u što kraćem roku na vašu adresu.

Naša misija, vizija i cilj su kad se sve zbroji i oduzme, zadovoljni klijenti.

Vaš Lovin

Facebook & Instagram

 

 

 

KOZA I KAVA, KAKO SU ONE POVEZANE?

Grm kave
Grm kave

 

KOZA I KAVA, PRIČA ZA LAKU NOĆ

Ovo je omiljena priča o kavi prije spavanja. Jednom davno u zemlji Arabii  (ili u Etiopiji, ako Etiopljanin priča priču), živio je kozar po imenu Kaldi. Kaldi je bio odgovoran kozar čije su koze također bile dobre i poslušne. Jedne noći Kaldijeve koze nisu se uspjele vratiti kući.Ujutro ih je zatekao kako plešu s veseljem kraj sjajnog, tamno lisnog grma s crvenim bobicama. Kaldi je ubrzo utvrdio da su upravo crvene bobice na sjajnom grmu tamnih listova uzrokovale ekscentrično ponašanje koza. Uskoro je i on zaplesao.

Naišao je učeni imam iz lokalnog samostana, pospan, nesumnjivo, na putu prema molitvi. Vidio je koze kako plešu, Kalda kako pleše s njima i sjajni grm tamnih listova s ​​crvenim bobicama. Budući da je bio sistematičniji u mislima od koza ili Kaldija, učeni imam je crvene bobice podvrgavao raznim eksperimentalnim ispitivanjima, od kojih je jedno uključivalo sušenje i vrenje. Ubrzo, ni imam ni njegovi kolege nisu zaspali na molitvama, a upotreba kave širila se od samostana do samostana, cijelom Arabijom Felix (ili Etiopijom), a odatle i ostatkom svijeta.

plantaža kave
Plantaža kave

 

KOZE STAVLJENE NA TEST

Nekoliko stoljeća kasnije, 1998. godine, koze su stavljene na test i to na farmama kave u planinama Jemena, domu Kaldija u arapskoj verziji priče Felix. U Jemenu kava se i dalje proizvodi na jednostavan, izravan način kao prije stotinu godina i ostaje jedna od najboljih svjetskih kava.

Napravljen je test s kozama iz Kaldijeve priče. Postavljenje su kamere i  koze uvede u voćnjak kave gdje su im ponuđene svježe grane kave okićene zrelim podovima kave. Koze su sumnjičavo njuškale grane kave, a zatim počele mljackati jadnu osušenu travu koja je rasla oko podnožja drveća.

Kasnije je eksperiment ponovljen s nešto gladnijim kozama. Ovaj put ponuđena su im tri izbora: svježe grane kave, suhu travu i lišće drveća qat, koje Jemenci poslijepodne žvaču zbog svojih stimulativnih svojstava. Slijed preferencija za koze: qat ostavlja broj jedan, suha trava broj dva, kava tri. Možda mitovi ne bi trebali biti testirani, već samo ispričani. U Etiopiju  su viđene neke koze kako veselo grickaju svježe lišće kave kojim ih je hranila žena. Možda su etiopske koze sklonije jedenju kave od jemenskih koza, što bi se moglo uzeti kao dokaz da je Kaldij bio etiopski kozar, a ne Jemenski.

Svježa zrna kave
Svježa zrna kave

 

KORIJENI U ETIOPIJI

U svakom slučaju, Europljani su u početku pretpostavljali da kava potječe iz Jemena, u blizini južnog vrha Arapskog poluotoka, gdje su je Europljani prvi put uzgajali. Ali botanički dokazi ukazuju da je kava arabica, nastala na visoravnima središnje Etiopije, na nekoliko tisuća metara nadmorske visine. Još uvijek raste tamo divlje, zasjenjeno drvećem prašume.

Ne zna se kako je iz Etiopije prešla Crveno more do Jemena. S obzirom na blizinu dviju regija i sporadični trgovinski odnos koji seže barem do 800 p.n.e., nije trebao biti uključen nikakav povijesni događaj. Etiopljani su vladali Jemenom nekih pedeset godina, imajući dovoljno vremena da malo kulturnih informacija poput stimulativnih svojstava malog crvenog voća postane dio jemenskog iskustva i poljoprivrednih praksi. U svakom slučaju, čini se da se kava arabica uzgaja u Jemenu otprilike od šestog stoljeća nadalje. Čini se vjerojatnim da su kulture u regiji Etiopija drvo uzgajale prije nego što je prevezeno u Jemen, ali vjerojatno više kao vrsta ljekovite biljke nego kao izvor napitka koji poznajemo pod nazivom kava.

Potraži nas na Lovin Facebook i Instagram profilu.

Posjeti našu web trgovinu: https://lovin.hr/webtrgovina/webshop-kava/

 

 

 

 

Kava i njeni benefiti

zrna kave na polovici fotografije, šalica kave i logo vovin na drugoj polovici
Kava i njeni benefiti

 

Malo smo se za Vas bacili u istraživanje vezano za kavu i njene „vrline“ i „mane“. Kako nama izgleda kava ima ipak više vrlina nego mana.

Iako se kava u ljudskoj kulturi prvi put pojavila kao lijek, moderna medicina ​​godinama sumnjičavo gleda na kavu. Toliko da je kava postala jedna od najintenzivnije proučavanih kada je riječ o hrani i piću.

Zasad ljubitelji kave mogu odahnuti i nastaviti lagano pijuckati. Unatoč više od dvadeset i pet godina intenzivnog istraživanja, medicinska znanost još nije dokazala nikakvu definitivnu vezu između umjerene konzumacije kofeina ili kave i bolesti ili urođenih oštećenja. Želite li dodatan oprez, ako ste trudni ili pak imate ozbiljna zdravstvena stanja, najbolje konzultirati svog liječnika.

biljka kave
Kava prije prerade, u svom prirpdnom ambijentu

Čak štoviša nedavna istraživanja sugeriraju da pijenje umjerenih količina kave (dvije do četiri šalice dnevno) pruža širok spektar zdravstvenih blagodati. Većina tih blagodati utvrđena je statističkim studijama koje prate veliku skupinu ispitanika tijekom godina i podudaraju učestalost različitih bolesti s individualnim navikama, poput pijenja kave, dok u međuvremenu kontroliraju druge varijable koje mogu utjecati na taj odnos. Prema nizu takvih nedavnih studija, umjereno pijenje kave može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za oko 25%, žučnih kamenaca za 45%, ciroze jetre za 80% i Parkinsonove bolesti za 50% do čak 80%.

Uz to, neka su istraživanja pokazala da kava sadrži četiri puta veću količinu antioksidansa koji se bore protiv raka od zelenog čaja.

Sadržaj kofeina

Prosječna šalica kave u američkom stilu sadrži oko 100 do 150 miligrama kofeina. Pravilno pripremljena šalica espressa od 80 do 120 miligrama. Prosječna šalica čaja donosi oko 40 miligrama, a prosječna pločica čokolade oko 20 do 60.

aparat za kavu i dvije smeđe šalice u koje se toči kava
Kava espresso Lavazza

Kratkoročni učinci kofeina

U Farmakološkim osnovama terapije dr. J. Murdoch Ritchie sažeti su kratkoročni učinci kofeina. Pozitivna strana je što kofein proizvodi “brži i jasniji tok misli” i ublažava “pospanost i umor. Nakon uzimanja kofeina čovjek je sposoban za veći održivi intelektualni napor i savršenije udruživanje ideja. Također postoji i veća zahvalnost osjetnih podražaja, a motorička aktivnost je povećana.

Takve učinke proizvodi kofein ekvivalentan količini koja se nalazi u jednoj do dvije šalice kave. Prema dr. Ritchieju ista doza stimulira tijelo na razne druge načine: ubrzava se otkucaji srca, šire se krvne žile, potiče se kretanje tekućeg i čvrstog otpada kroz tijelo.

Vrlo velike doze kofeina, što je ekvivalent desetak šalica jake kave koja se pije uzastopno, proizvode toksične učinke: povraćanje, groznicu, hladnoću i mentalnu zbunjenost.

aparat za kavu lavazza i kapsule za kavu
Aparat za kavu lavazza i Lavazza blue kapsule za kavu

Zato kao i u svemu u životu treba biti umjeren i nastavite uživati u količini kave koja predstavlja užitak i čini nam dobro.

 

Mi u Lovinu stojimo Vam na raspolaganju ako imate dilemu koju kavu odabrati. Posjetite i naš webshop i zapratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram pod Lovin.

O timu Lovin

podloga siva, smeđe srce od zrna kave i šalica kave u srcu s lijeve strane, logo Lovin i Lavazza
Lovin tim pokreće strast za uspjehom

O Lovinu

Lovin je mala kompanija pokretana strašću. Kao i kod mnogo drugih i naš je put krenuo iz garaže i dan po dan, čak i kada se činilo da od svega treba dignuti ruke, zasukali bi rukave i krenuli u nove pobjede. Iskreno ponekad je bilo teško naći motiv. Živimo u Hrvatskoj gdje “malom” čovjeku ništa nije podređeno, ni olakšano, ali baš zato odlučni dokazati da se može ustrajali smo.

Ono što nas od prvog dana pokreće to je strast za vrhunskim proizvodima, u našem slučaju vrhunskom kavom i svom popratnom opremom, za taj usudili bi se reći neizostavan napitak svakog kućanstva, ugostiteljskog objekta, kao i tvrtke.

razne vrste lavazza kave, lovin šalice za kavu, lovin šećer za kavu
Lovin i Lavazza

Pročitaj više O timu Lovin

SGL Smarty aparat za kavu

 

DOT šalice

Uživajte u svojim omiljenim toplim napicima iz ovih radosnih porculanskih šalica.

Šalice su hrvatski proizvod.

Pojedinosti i specifikacije proizvoda

Čvrsta i otporna, ova čašica  idealna je za ljubitelje kave. Hrvatski dizajn prepoznat po svojoj kvaliteti i eleganciji ,  upotreba visokokvalitetnih materijala osigurava dugovječnost šalice .

  • Pdot šalice lovinorculan i debljina stijenki omogućuju bolje zadržavanje topline.
  • Njegova težina i ergonomija s dnom oblika jajeta osiguravaju bolju koncentraciju i odsutnost mjehurića.
  • Ručno nanesena boja, glazura otporna na kiseline i gusta vitrificirana površina čine je izdržljivom i otpornom.
  • Uključen tanjurić.
  • Kolekcija Iris Dots.
  • Ljubitelji espressa cijenit će ovu šalicu za osobnu upotrebu, kao poklon ili za komercijalne usluge.

 

Link za trgovinu :

DOT Šalica za espresso 

DOT Šalica za cappuccino

Kompatibilne kapsule

Dilema je st varna!

Upravo ste kupili novi aparat za kavu, jer ga je netko preporučio ili je tip iz trgovine bio vrlo ljubazan i niste mogli odoljeti, ali sad se pitate:

Koja kapsula stane u taj određeni aparat za kavu?  Gdje mogu dobiti kapsule?

Mogu li kupiti samo originalne kapsule ili postoje kompatibilni proizvodi na tržištu po znatno povoljnijoj cijeni?

Ono što želimo da znate za početak je da je na tržištu  trenutno više aparata i vrsta kapsula nego što možete zamisliti. Napominjemo da popis nikada ne može biti potpun jer je  tržištu je jednostavno previše aparata, a novi izlaze u prodaju dosta često..

Ako ne možete pronaći svoj uređaj, kontaktirajte nas (najbolje je poslati sliku svog aparata), a naši stručnjaci za kavu točno će vam reći koja kapsula stane u Vaš aparat!

 

 

Dilmah čajevi

Aparati za kavu